Blog

Weerbaar kind? De Coole Kikker zoekt een vriendelijke vriend

BLOG | 1 mei 2022

Opkomen voor jezelf, vriendjes maken en houden is niet voor elk kind vanzelfsprekend. Op school kunnen er allerlei lastige sociale situaties ontstaan waarmee het kind niet altijd uit de voeten kan, zoals samen spelen, contact maken met anderen en omgaan met pesten. Deze training gegeven door kindercoach Annemieke de Jong helpt je kind weerbaar en assertief te worden.

Coole Kikkertraining

De Coole Kikkertraining is erop gericht om spelenderwijs meer weerbaarheid, assertiviteit en sociale vaardigheden op te bouwen. Aan de hand van het Coole Kikker-werkboek gaat het kind hiermee aan de slag. De training is geschikt voor kinderen van 9 tot 12 jaar en kan zowel in groepen als individueel gegeven worden. De kracht van de groepstraining is dat het kind met andere kinderen traint, in plaats van alleen Annemieke.

Verschillende kinderen

Wanneer meld je je kind aan voor de training? Annemieke: ‘Dit kan verschillende oorzaken hebben: het ene kind is verlegen en durft niet te reageren zodra er iets gezegd wordt. Een ander kind kan juist heel fel reageren, stampvoeten en snel boos zijn. Er zijn ook kinderen die niet in de gaten hebben wat de kracht van hun woorden is en dat de manier waarop ze met iemand omgaan voor de ander heel vervelend is.’

Werkwijze

‘Ik werk in een veilige setting met aparte jongens- en meidengroepen, in groepjes van zes. Op een speelse manier gaan we aan de slag. Hierdoor worden kinderen relaxter en rustiger, reageren ze positiever en houden ze het makkelijker vol. Er komen veel dingen aan bod waarvan we soms uitgaan dat ze het al te kunnen. Voorbeelden van vaardigheden die kinderen leren zijn jezelf voorstellen, dingen vragen, luisteren naar anderen, meeleven met iemand, non-verbaal zien hoe iemand zich voelt, weten wat complimentjes zijn en hoe je erop kunt reageren.’

coole kikker training

Gedachten en gedrag

Kinderen leren daarnaast gevoelens herkennen en benoemen en gaan aan de slag met negatieve gedachten. Aan de hand van het 4-G-schema krijgen kinderen inzicht in hun gedachten, gevoelens en gedrag, en leren ze om anders naar gebeurtenissen te kijken. Zo leert het kind bijvoorbeeld aangeven wat hij wil zonder de baas te spelen. Hoe kun je reageren, in plaats van stampvoetend? Wat kun je doen om voor jezelf op te komen en welk effect heeft dat?

Pesten en plagen

Daarnaast gaat de training ook in op plagen en pesten. Annemieke: ‘Sommige pesters hebben niet in de gaten dat ze pesten in plaats van plagen. Omdat anderen (mee)lachen, beseffen ze niet dat het eigenlijk pijnlijk is. We filmen ook stukjes, zodat het kind terug kan zien wat hij deed in dat spelletje. Wanneer ze terugkijken, worden ze zich ervan bewust dat het niet leuk is voor de ander. Van daaruit kun je volgende stappen zetten. Ik stimuleer kinderen om het in de praktijk toe te passen, zodat ze meer zelfvertrouwen krijgen.’

Samenwerken met ouders

‘Verder is het belangrijk om goed contact te houden, te evalueren en samen te werken met de ouders. De ouderavonden zijn erg waardevol, omdat alle ouders dan bij elkaar komen en met elkaar kunnen delen. Ik adviseer ouders dan hoe ze hun kind kunnen helpen om sociaal vaardiger te zijn, hoe je kunt zorgen dat er vriendjes worden uitgenodigd en hiervoor kunt openstaan.’

Tips voor ouders

Deel dit bericht op:

Lees ook

Kindercoaching op afstand met online sparsessies!

Loop je even vast in de opvoeding? Een online sparsessie met de kindercoach kan je weer tot nieuwe inzichten brengen!

Lees verder

‘Kindercoaching heeft echt het verschil gemaakt’

Kun je wel wat begeleiding gebruiken na een scheiding? Lees over Bertes ervaring met kindercoaching.

Lees verder

Hoe kun je je kind helpen met een leerachterstand?

Heeft jouw kind een leerachterstand? Annemieke legt uit hoe je hier als ouder bij kan helpen.

Lees verder

Beter communiceren met je kind: volg het communicatiemodel

Wil je de communicatie tussen jou en je kind verbeteren? Kindercoach Annemieke geeft advies met het communicatiemodel.

Lees verder

Geboorte in kaart: de invloed van de geboorte op je kind

Wist je dat de zwangerschap en bevalling van invloed kunnen zijn op het latere leven? Ontdek hoe met Geboorte in kaart!

Lees verder

Hoe ga je om met telefoon- en tabletgebruik?

Telefoon- en tabletgebruik van je kind: hoe ga je hier als ouder mee om?

Lees verder

Onzeker kind? Laat je kind weer in zichzelf geloven!

Mist jouw kind zelfvertrouwen? Help je onzekere kind weer in zichzelf te geloven met coaching!

Lees verder

Is mijn kind boos of doet het boos?

Als je kind ongewenst gedrag vertoont, is het belangrijk dat ze leren dat het anders kan.

Lees verder

Ontdek de kracht van spelletjes spelen met je kind

Wil je als ouder meer verbondenheid creëren met je kind? Ontdek de kracht van spelletjes spelen!

Lees verder

Ervaringen

Annemieke is betrokken, coacht met passie en overtuigingskracht. Je vertrekt met een positief gevoel en vol vertrouwen. Ze heeft ons een spiegel voorgehouden. Het gaat nu een stuk beter thuis.

- Karel

Annemieke is een superfijne coach. Nuchter en duidelijk. Ik heb veel geleerd over mezelf en ben daardoor in staat om een fijnere en relaxte ouder te zijn. Het was fijn om even te kunnen sparren over waar ik tegenaan liep, zowel in het ouderschap als bij mezelf. Aanrader!

- Eske

Bedankt voor de coachingsessies de afgelopen maanden. Jouw begeleiding heeft mij zoveel verder geholpen. Jouw interesse, humor en zelfspot vind ik geweldig! Het stellen van de juiste vragen en delen van nieuwsgierigheid heeft mij zoveel verder gebracht. Ik kijk weer uit naar onze volgende wandelsessie!

- Suzanne

Start alvast thuis
met de gratis tips!

Heb jij net een zetje in de goede
richting nodig? Download dan de gratis
tips en ga gelijk aan de slag.