Blog

Opvoeden in vertrouwen

BLOG | 22 april 2022

Je hebt net boodschappen en allemaal lekkers in huis gehaald. Samen met je kind wil je vanavond even eten. Tenminste, dat is het plan. Nadat je lekker gekookt hebt, blijkt dat je kind geen hap wil eten. Wat doe je? A. Je wordt boos en je stuurt je kind van tafel. B. Je bekijkt hoe het komt, en gaat het gesprek aan met je kind. C. Je realiseert dat het een peuter is.

opvoeden

Belonen en straffen

In bovenstaande tekst lees je een situatieschets waarbij belonen en straffen mogelijk centraal staan. Veel ouders zetten belonen en straffen in als opvoedmiddel. Het kan ook anders. Je kunt als ouder altijd groeien en andere keuzes maken. Voor veel ouders is het elke dag weer een uitdaging om de dagelijkse dingen van hun kind gedaan te krijgen. Je kind netjes aangekleden, op tijd naar school brengen en ’s avonds met goed gevulde maag op tijd in bed krijgen. Vaak maak je gebruik van straffen en belonen om het gevoel van controle te hebben over het gedrag van je kind.

Korte termijn

Belonen en straffen werkt, maar alleen op de korte termijn én zolang jij in de buurt bent. Want wat doet deze manier van opvoeden met het zelfbeeld van je kind? En hoe verandert zijn of haar gedrag erdoor op de lange termijn? Wanneer je kind op de gang staat, en dus eigenlijk op het strafbankje zit, dan werk je niet aan je relatie met je kind. In feite levert straffen dan niets op. Het kind is dan waarschijnlijk boos op jou, en denkt niet na over de fouten die hij heeft gemaakt.

Welke behoefte gaat er schuil?

Bovendien kom je er door het gedrag te bestraffen niet achter welke behoefte er achter het gedrag schuilgaat. Met straffen bereik je dat je kind iets niet meer doet om straf te voorkomen en met belonen is het resultaat dat je kind bepaald gedrag gaat vertonen om bijvoorbeeld steeds iets verdienen. Het kind handelt dan niet meer vanuit intrinsieke motivatie. Wat werkt dan voor de langere termijn?

Opvoeden in vertrouwen

Door met je kind te praten, zijn of haar behoeftes en emoties serieus te nemen én samen een oplossing te zoeken, leert je kind rekening te houden met anderen doordat jij als ouder ook rekening met hem of haar houdt. Denk eens aan dat belonen vervangen kan worden door waardering of belangstelling tonen. Door belangstelling en waardering op het proces te geven, bevorder je de innerlijke motivatie op een positieve manier. Kinderen die opgevoed worden in vertrouwen, leven meer in het nu, durven fouten te maken, blijven nieuwsgierig en kijken met een open blik naar de wereld en hebben zelfvertrouwen. Mocht er iets mislukken, dan gaan ze rustig ontdekken hoe het anders kan. Als je kind voelt en ervaart dat het mag zijn wie het is en bouwt het zelfvertrouwen op. 

Veiligheid staat voorop

Natuurlijk heeft je kind ook bepaalde grenzen nodig waarbinnen hij of zij kan functioneren. Veiligheid staat voorop. Dus wanneer je kind zomaar oversteekt, dan grijp je eerst in en daarna leg je uit dat je niet zomaar over kunt steken. Want wanneer jouw kind de straat op rent, reageer je eerst vanuit angst. Je wordt misschien boos, terwijl je eigenlijk heel geschrokken bent. Je kunt je kind na afloop rustig uitleggen dat je daarvan geschrokken bent. Door met je kind in gesprek te gaan, begrijpt het kind jouw gedrag ook beter. Je hebt als ouder grenzen waar je kind niet overheen hoeft te gaan. Het is jouw taak deze grenzen duidelijk aan te geven, zodat je kind binnen deze grenzen vrij en veilig kan opgroeien. 

Tips van Annemieke

– Houd het lange termijn doel voor ogen: wat wil je als ze later groot zijn? Wil je dat ze later regelmatig bij je langs komen?
– Choose your battles: de ene dag heb jij ook meer zin om iets op te ruimen dan een andere dag, toch? Bekijk welke onderwerpen het waard zijn om met je kind over in gesprek gaan. 
– Beschrijf wat je ziet. Dit geldt voor positieve als negatieve situaties, en laat je kind zelf tot inzicht komen.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Geboorte in kaart: de invloed van de geboorte op je kind

Wist je dat de zwangerschap en bevalling van invloed kunnen zijn op het latere leven? Ontdek hoe met Geboorte in kaart!

Lees verder

Kindercoaching op afstand met online sparsessies!

Loop je even vast in de opvoeding? Een online sparsessie met de kindercoach kan je weer tot nieuwe inzichten brengen!

Lees verder

Hoe ga je als ouder om met telefoon- en tabletgebruik?

Telefoon- en tabletgebruik van je kind: hoe ga je hier als ouder mee om?

Lees verder

Onzeker kind? Laat je kind weer in zichzelf geloven!

Mist jouw kind zelfvertrouwen? Help je onzekere kind weer in zichzelf te geloven met coaching!

Lees verder

‘Kindercoaching heeft echt het verschil gemaakt’

Kun je wel wat begeleiding gebruiken na een scheiding? Lees over Bertes ervaring met kindercoaching.

Lees verder

Is mijn kind boos, of doet het boos? NLP helpt

Als je kind ongewenst gedrag vertoont, is het belangrijk dat ze leren dat het anders kan.

Lees verder

Hoe kun je je kind helpen met een leerachterstand?

Heeft jouw kind een leerachterstand? Annemieke legt uit hoe je hier als ouder bij kan helpen.

Lees verder

Beter communiceren met je kind: volg het communicatiemodel

Wil je de communicatie tussen jou en je kind verbeteren? Kindercoach Annemieke geeft advies met het communicatiemodel.

Lees verder

Weerbaar kind? De Coole Kikker zoekt een vriendelijke vriend

Worstelt jouw kind met sociale situaties? Met de Coole Kikkertraining bouwt je kind meer weerbaarheid en assertiviteit op.

Lees verder

Ervaringen

Hoewel ik online vaak met zoiets het persoonlijke mis had ik dat hierbij totaal niet!
Er was ruimte voor je verhaal, feedback maar ook goede tips. Het is makkelijk en snel toepasbaar in de praktijk dus dat je snel met kleine aanpassingen resultaat ziet.
Met meerdere ouders bespraken waar we tegenaan liepen. Kregen goede adviezen en er werd door iedereen meegedacht.
Online en master in 1 was hier echt super leerzaam, waardevol en humoristisch!
Een aanrader om relaxter, doordachter en bewuster op te voeden (met tips om een balans te vinden in dit digitale tijdperk)!!

- Manon

Online masterclass
Annemieke vertelt op een fijne en toegankelijke manier over opvoeden in vertrouwen. Er is ruimte voor het stellen van vragen. Heel fijn om de theorie te kunnen koppelen aan je eigen situatie. Zo kun je inspiratie op doen hoe te reageren in bepaalde situaties. En hoe het ook anders kan! Heel fijn! De masterclass is zeker een aanrader.

- Sabine

‘De online masterclass relaxt opvoeden gevolgd bij Annemieke. Altijd fijn om weer nieuwe inzichten te krijgen.’

- Janneke

Start alvast thuis
met de gratis tips!

Heb jij net een zetje in de goede
richting nodig? Download dan de gratis
tips en ga gelijk aan de slag.