Blog
Onzeker kind? Laat je kind weer in zichzelf geloven!
Je ziet je kind het liefste gelukkig en zorgeloos door het leven gaan. Maar het kan voorkomen dat er iets aan de hand lijkt te zijn. Je kind is wat stil en teruggetrokken en vindt het moeilijk om contact te maken met leeftijdsgenootjes. Daardoor ontstaan er moeilijkheden op school. Je kind mist zelfvertrouwen en een gevoel van eigenwaarde.
Twijfelen
Weinig zelfvertrouwen zorgt ervoor dat kinderen constant aan zichzelf twijfelen, bang zijn om te falen en hun eigen talenten niet herkennen. Dat is natuurlijk niet terecht: je kind kan veel meer dan hij of zij denkt en weet ook prima wanneer het tijd is om te stoppen of een pas op de plaats te maken. Dat weet jij als ouder natuurlijk als de beste. Maar hoe laat je een onzeker kind dit zelf geloven?
Bevestiging
Het jammere is dat weinig zelfvertrouwen al snel een selffulfilling prophecy kan worden. Je kind denkt bijvoorbeeld bij alles dat het beter kan en tegenslagen worden groter gemaakt dan ze zijn. Het kind wordt steeds bevestigd in het gevoel dat alles mislukt en gelooft daardoor minder in zichzelf. Hoe ontstaat dat gevoel? Een gebrek aan zelfvertrouwen ontstaat vaak door spiegelgedrag. Het kind heeft een onzekere moeder of vader en gaat dit gedrag kopiëren.
Gedrag kopiëren
Dat is een heel logisch proces. Want als jij heel onzeker bent en over van alles twijfelt, dan breng je dat ook over op je kind. Vanuit onzekerheid ben je een stuk kwetsbaarder. In een dergelijke situatie is het van belang te werken aan het weerbaarder maken van zowel ouder als kind. En beiden te laten inzien dat ze écht wel talenten en waarden hebben waar ze trots op mogen zijn. Dit is een waardevol traject om samen met je kind aan te gaan.
Werken in spelvormen
Als ik een ouder vraag de talenten van het kind op te noemen, kunnen die zonder nadenken een heleboel opnoemen. Dat is heel opvallend, want als ik ze naar hun eigen kwaliteiten vraag, dan moeten ze daar vaak over nadenken. Voor het kind geldt hetzelfde. Om te werken aan het ontwikkelen van een gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen, werk ik met verschillende spelvormen.
Waardehiërarchie
De waardehiërarchie is bijvoorbeeld een mooie oefening met pubers. Daarbij mogen de ouders beginnen met het opschrijven van de mooie waardes van hun kind. Vervolgens legt het kind al die waardes op volgorde van wat zij het belangrijkst vinden. Terwijl we dit doen, bespreken we wat het betekent voor het kind en komen we erachter waarom het in deze volgorde gelegd is. Terwijl we dit doen, zie ik dat het geloof ontstaat dat dit echt de eigenschappen zijn die bij hem of haar passen. Natuurlijk kun je deze oefening ook de andere kant op spelen.
Talenten
Wat ik prachtig vind om te zien, is wanneer een kind in de eerste sessie niets weet op te noemen, maar na een tijdje zich echt zijn of haar talenten toe-eigent. Soms worden ze dan rood: jeetje, dat zijn wel heel veel waarden! Het is fantastisch om te merken dat een kind of puber zich zoveel beter is gaan voelen.
Deel dit bericht op:
Lees ook
Ervaringen
Start alvast thuis
met de gratis tips!
Heb jij net een zetje in de goede
richting nodig? Download dan de gratis
tips en ga gelijk aan de slag.