Blog

Onzeker kind? Laat je kind weer in zichzelf geloven!

BLOG | 22 augustus 2023

Je ziet je kind het liefste gelukkig en zorgeloos door het leven gaan. Maar het kan voorkomen dat er iets aan de hand lijkt te zijn. Je kind is wat stil en teruggetrokken en vindt het moeilijk om contact te maken met leeftijdsgenootjes. Daardoor ontstaan er moeilijkheden op school. Je kind mist zelfvertrouwen en een gevoel van eigenwaarde.

Twijfelen

Weinig zelfvertrouwen zorgt ervoor dat kinderen constant aan zichzelf twijfelen, bang zijn om te falen en hun eigen talenten niet herkennen. Dat is natuurlijk niet terecht: je kind kan veel meer dan hij of zij denkt en weet ook prima wanneer het tijd is om te stoppen of een pas op de plaats te maken. Dat weet jij als ouder natuurlijk als de beste. Maar hoe laat je een onzeker kind dit zelf geloven?

Bevestiging

Het jammere is dat weinig zelfvertrouwen al snel een selffulfilling prophecy kan worden. Je kind denkt bijvoorbeeld bij alles dat het beter kan en tegenslagen worden groter gemaakt dan ze zijn. Het kind wordt steeds bevestigd in het gevoel dat alles mislukt en gelooft daardoor minder in zichzelf. Hoe ontstaat dat gevoel? Een gebrek aan zelfvertrouwen ontstaat vaak door spiegelgedrag. Het kind heeft een onzekere moeder of vader en gaat dit gedrag kopiëren.

Gedrag kopiëren

Dat is een heel logisch proces. Want als jij heel onzeker bent en over van alles twijfelt, dan breng je dat ook over op je kind. Vanuit onzekerheid ben je een stuk kwetsbaarder. In een dergelijke situatie is het van belang te werken aan het weerbaarder maken van zowel ouder als kind. En beiden te laten inzien dat ze écht wel talenten en waarden hebben waar ze trots op mogen zijn. Dit is een waardevol traject om samen met je kind aan te gaan.

Werken in spelvormen

Als ik een ouder vraag de talenten van het kind op te noemen, kunnen die zonder nadenken een heleboel opnoemen. Dat is heel opvallend, want als ik ze naar hun eigen kwaliteiten vraag, dan moeten ze daar vaak over nadenken. Voor het kind geldt hetzelfde. Om te werken aan het ontwikkelen van een gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen, werk ik met verschillende spelvormen.

Waardehiërarchie

De waardehiërarchie is bijvoorbeeld een mooie oefening met pubers. Daarbij mogen de ouders beginnen met het opschrijven van de mooie waardes van hun kind. Vervolgens legt het kind al die waardes op volgorde van wat zij het belangrijkst vinden. Terwijl we dit doen, bespreken we wat het betekent voor het kind en komen we erachter waarom het in deze volgorde gelegd is. Terwijl we dit doen, zie ik dat het geloof ontstaat dat dit echt de eigenschappen zijn die bij hem of haar passen. Natuurlijk kun je deze oefening ook de andere kant op spelen.

Talenten

Wat ik prachtig vind om te zien, is wanneer een kind in de eerste sessie niets weet op te noemen, maar na een tijdje zich echt zijn of haar talenten toe-eigent. Soms worden ze dan rood: jeetje, dat zijn wel heel veel waarden! Het is fantastisch om te merken dat een kind of puber zich zoveel beter is gaan voelen.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Kindercoaching op afstand met online sparsessies!

Loop je even vast in de opvoeding? Een online sparsessie met de kindercoach kan je weer tot nieuwe inzichten brengen!

Lees verder

‘Kindercoaching heeft echt het verschil gemaakt’

Kun je wel wat begeleiding gebruiken na een scheiding? Lees over Bertes ervaring met kindercoaching.

Lees verder

Hoe kun je je kind helpen met een leerachterstand?

Heeft jouw kind een leerachterstand? Annemieke legt uit hoe je hier als ouder bij kan helpen.

Lees verder

Beter communiceren met je kind: volg het communicatiemodel

Wil je de communicatie tussen jou en je kind verbeteren? Kindercoach Annemieke geeft advies met het communicatiemodel.

Lees verder

Weerbaar kind? De Coole Kikker zoekt een vriendelijke vriend

Worstelt jouw kind met sociale situaties? Met de Coole Kikkertraining bouwt je kind meer weerbaarheid en assertiviteit op.

Lees verder

Geboorte in kaart: de invloed van de geboorte op je kind

Wist je dat de zwangerschap en bevalling van invloed kunnen zijn op het latere leven? Ontdek hoe met Geboorte in kaart!

Lees verder

Hoe ga je om met telefoon- en tabletgebruik?

Telefoon- en tabletgebruik van je kind: hoe ga je hier als ouder mee om?

Lees verder

Is mijn kind boos of doet het boos?

Als je kind ongewenst gedrag vertoont, is het belangrijk dat ze leren dat het anders kan.

Lees verder

Ontdek de kracht van spelletjes spelen met je kind

Wil je als ouder meer verbondenheid creëren met je kind? Ontdek de kracht van spelletjes spelen!

Lees verder

Ervaringen

Annemieke is betrokken, coacht met passie en overtuigingskracht. Je vertrekt met een positief gevoel en vol vertrouwen. Ze heeft ons een spiegel voorgehouden. Het gaat nu een stuk beter thuis.

- Karel

Annemieke is een superfijne coach. Nuchter en duidelijk. Ik heb veel geleerd over mezelf en ben daardoor in staat om een fijnere en relaxte ouder te zijn. Het was fijn om even te kunnen sparren over waar ik tegenaan liep, zowel in het ouderschap als bij mezelf. Aanrader!

- Eske

Lieve Annemieke,
Bedankt voor de coachingsessies de afgelopen maanden. Jouw begeleiding heeft mij zoveel verder geholpen. Jouw interesse, humor en zelfspot vind ik geweldig! Het stellen van de juiste vragen en delen van nieuwsgierigheid heeft mij zoveel verder gebracht.
Ik kijk weer uit naar onze volgende wandelsessie!
Liefs,
Suzanne

- Suzanne

Start alvast thuis
met de gratis tips!

Heb jij net een zetje in de goede
richting nodig? Download dan de gratis
tips en ga gelijk aan de slag.