Blog

Geboorte in kaart: de invloed van de geboorte op je kind

BLOG | 30 maart 2022

Het belooft een koude dag te worden, dus je pakt je kind goed in. Wollen sokken en trui, een dikke jas en warme handschoenen. Niets aan de hand, totdat je de sjaal omdoet. Hoe voorzichtig je ook bent, je kind begint al snel te jammeren en klagen dat het te strak zit. Zodra er iets om zijn nek zit, reageert hij extreem gevoelig. Langzamerhand begint je geduld op te raken en je zegt dat hij zich niet zo moet aanstellen. Waar komt dat gedrag toch vandaan? Wellicht kan dit verklaard worden met Geboorte in kaart.

Trauma van de geboorte

Voor een kind dat ter wereld is gekomen met zuurstofgebrek door een navelstrengomstrengeling, kan iets als een sjaal onbewust een trigger zijn. De sensatie om zijn nek herinnert dan aan het trauma van de geboorte. Ergens staat nog op het netvlies dat hij kan stikken. Hoewel zulk gedrag zich vaak vanzelf oplost op de lange termijn, kan het toch waardevol zijn om te weten waar het vandaan komt, zodat je je kind beter kunt begrijpen en op een andere manier kunt benaderen.

De eerste duizend dagen

Geboorte in kaart staat voor de eerste duizend dagen van het kind, vanaf de conceptie tot en met het tweede jaar. Meestal beschouwen we de geboorte als het begin van een leven. Maar eigenlijk gaat er een hele levensfase aan vooraf, die van invloed kan zijn op bepaalde gedragspatronen, reacties en eigenschappen. Kindercoach Annemieke de Jong van Coachen op gedrag kan je helpen om deze periode in kaart te brengen.

Blokkentoren

Annemieke: ‘Vanaf het begin van je leven maak je een soort blokkentoren. Wanneer het fundament stevig genoeg is, dan mag het daarboven best wel wankel zijn. Het maakt zeker een verschil als de moeder blij is tijdens de zwangerschap of als er veel spanningen zijn. Als je bijvoorbeeld na de geboorte gelijk naar de moeder gaat, niet gescheiden wordt en gewenst bent, is dat een stabiel begin. Je hebt dan een bepaald basiszelfvertrouwen waar je op je kunt bouwen. Wanneer je daarentegen heel lang in het ziekenhuis hebt gelegen, er allerlei interventies hebben plaatsgevonden of je bent nagekomen na een doodgeboren kindje, is het een ander verhaal.’ 

Spanningen tijdens de zwangerschap

Als voorbeeld noemt Annemieke twee ouders die heel assertief en vol zelfvertrouwen waren, terwijl hun dochtertje van 9 hartstikke onzeker was. ‘In tegenstelling tot haar ouders die graag in het middelpunt in de belangstelling staan, vond zij het een stuk spannender om zichzelf te laten zien en was ze angstiger voor negatieve reacties. Ze konden hier als ouders niet bij. Hoe kan het dat je allebei heel anders bent en je dochter een karaktereigenschap heeft die jullie niet herkennen? We hebben toen samen de geboorte in kaart gebracht. Wat bleek? Er waren tijdens de zwangerschap flink wat spanningen bij de moeder. Zij had haar zwangerschap niet naar buiten gebracht en verhuld met wijde kleding. Nu ze hiervoor een verklaring hebben, kunnen haar ouders haar weer met liefde benaderen, in plaats van onbegrip.’

Omgaan met emoties

Het kan zijn dat je als ouder alles al hebt geprobeerd, maar er toch iets tussen jou en je kind in blijft staan. Bij Coachen op gedrag kun je dan terecht om de geboorte in kaart te brengen en je kind bewuster op te voeden. Annemieke: ‘Wat wil je liever: dat er elke dag strijd is, of dat de liefde blijft stromen? Je hoeft je kind niet altijd zijn of haar zin te geven, maar als je weet waar het gedrag vandaan komt en het kind anders benadert, zal het waarschijnlijk heel snel weg zijn. Niet alles kan verklaard worden, maar het geboorteverhaal geeft ons bepaalde inzichten, waardoor we weten: we mogen nu loslaten en kunnen verder bouwen.’

Deel dit bericht op:

Lees ook

Kindercoaching op afstand met online sparsessies!

Loop je even vast in de opvoeding? Een online sparsessie met de kindercoach kan je weer tot nieuwe inzichten brengen!

Lees verder

Hoe ga je als ouder om met telefoon- en tabletgebruik?

Telefoon- en tabletgebruik van je kind: hoe ga je hier als ouder mee om?

Lees verder

Onzeker kind? Laat je kind weer in zichzelf geloven!

Mist jouw kind zelfvertrouwen? Help je onzekere kind weer in zichzelf te geloven met coaching!

Lees verder

‘Kindercoaching heeft echt het verschil gemaakt’

Kun je wel wat begeleiding gebruiken na een scheiding? Lees over Bertes ervaring met kindercoaching.

Lees verder

Is mijn kind boos, of doet het boos? NLP helpt

Als je kind ongewenst gedrag vertoont, is het belangrijk dat ze leren dat het anders kan.

Lees verder

Hoe kun je je kind helpen met een leerachterstand?

Heeft jouw kind een leerachterstand? Annemieke legt uit hoe je hier als ouder bij kan helpen.

Lees verder

Opvoeden in vertrouwen

Je hebt net boodschappen en allemaal lekkers in huis gehaald. Samen met je kind wil je vanavond even eten. Tenminste, dat is het plan.

Lees verder

Beter communiceren met je kind: volg het communicatiemodel

Wil je de communicatie tussen jou en je kind verbeteren? Kindercoach Annemieke geeft advies met het communicatiemodel.

Lees verder

Weerbaar kind? De Coole Kikker zoekt een vriendelijke vriend

Worstelt jouw kind met sociale situaties? Met de Coole Kikkertraining bouwt je kind meer weerbaarheid en assertiviteit op.

Lees verder

Ervaringen

Hoewel ik online vaak met zoiets het persoonlijke mis had ik dat hierbij totaal niet!
Er was ruimte voor je verhaal, feedback maar ook goede tips. Het is makkelijk en snel toepasbaar in de praktijk dus dat je snel met kleine aanpassingen resultaat ziet.
Met meerdere ouders bespraken waar we tegenaan liepen. Kregen goede adviezen en er werd door iedereen meegedacht.
Online en master in 1 was hier echt super leerzaam, waardevol en humoristisch!
Een aanrader om relaxter, doordachter en bewuster op te voeden (met tips om een balans te vinden in dit digitale tijdperk)!!

- Manon

Online masterclass
Annemieke vertelt op een fijne en toegankelijke manier over opvoeden in vertrouwen. Er is ruimte voor het stellen van vragen. Heel fijn om de theorie te kunnen koppelen aan je eigen situatie. Zo kun je inspiratie op doen hoe te reageren in bepaalde situaties. En hoe het ook anders kan! Heel fijn! De masterclass is zeker een aanrader.

- Sabine

‘De online masterclass relaxt opvoeden gevolgd bij Annemieke. Altijd fijn om weer nieuwe inzichten te krijgen.’

- Janneke

Start alvast thuis
met de gratis tips!

Heb jij net een zetje in de goede
richting nodig? Download dan de gratis
tips en ga gelijk aan de slag.