Blog

Geboorte in kaart: de invloed van de geboorte op je kind

BLOG | 20 augustus 2023

Het belooft een koude dag te worden, dus je pakt je kind goed in. Wollen sokken en een trui, dikke jas en warme handschoenen. Niets aan de hand, totdat je zijn sjaal om doet. Hoe voorzichtig je ook bent, je kind begint al snel te jammeren en klagen dat het te strak zit. Zodra er iets om zijn nek zit, reageert hij extreem gevoelig. Langzamerhand begint je geduld op te raken en je zegt dat hij zich niet zo moet aanstellen. Waar komt dat gedrag toch vandaan? Wellicht kan dit verklaard worden met Geboorte in kaart.

Trauma van de geboorte

Voor een kind dat ter wereld is gekomen met zuurstofgebrek door een navelstrengomstrengeling, kan iets als een sjaal onbewust een trigger zijn. De sensatie om zijn nek herinnert elke cel in zijn lichaam dan aan het trauma van de geboorte: ik kan stikken. Hoewel zulk gedrag zich vaak vanzelf oplost op lange termijn, kan het toch waardevol zijn om te weten waar het vandaan komt, zodat je je kind beter kunt begrijpen en op een andere manier kunt benaderen. 

De eerste duizend dagen

Met Geboorte in kaart kijken we naar de eerste duizend dagen van het kind: vanaf de conceptie tot en met het tweede jaar. Meestal beschouwen we de geboorte als het begin van een leven. Maar eigenlijk gaat er een hele levensfase aan vooraf, die van invloed kan zijn op bepaalde gedragspatronen, reacties en eigenschappen. Een persoonlijke blauwdruk.

Blokkentoren

Vanaf het begin van zijn leven maakt je kind een soort blokkentoren. Wanneer het fundament stevig genoeg is, dan mag het daarboven best wel wankel zijn. Het maakt een verschil als de moeder blij is tijdens de zwangerschap of als er juist veel spanningen zijn. Als een kind bijvoorbeeld na de geboorte gelijk bij zijn moeder wordt gelegd, niet gescheiden wordt en gewenst is, is dat een stabiel begin. Je kind heeft dan een bepaald ‘basiszelfvertrouwen’ waar hij zijn blokkentoren op kan bouwen. Wanneer het kind daarentegen heel lang in het ziekenhuis heeft gelegen en er allerlei interventies hebben plaatsgevonden, is het een ander verhaal. Je kunt je voorstellen dat er dan in een vroeg stadium al veel stress is geweest. Deze stress is van invloed op je kind.

Spannend

Zo had ik twee ouders in mijn praktijk die heel assertief en vol zelfvertrouwen waren, terwijl hun dochter hartstikke onzeker was. In tegenstelling tot haar ouders die graag in het middelpunt van de belangstelling staan, vond zij het een stuk spannender om zichzelf te laten zien en was ze angstig voor negatieve reacties. Haar ouders begrepen het niet. ‘Hoe kan het dat wij allebei heel anders zijn en we deze karaktereigenschap van haar bij ons allebei niet herkennen?’

Spanningen tijdens de zwangerschap

We hebben toen samen de geboorte in kaart gebracht. Wat bleek? Er waren tijdens de zwangerschap flink wat spanningen bij de moeder. Zij had lang gewacht om anderen over haar zwangerschap te vertellen en verhulde haar buik met wijde kleding uit angst voor reacties van de omgeving. Dit heeft ze onbewust op haar dochter overgebracht. Nu ze alle drie hiervoor een verklaring hebben, is er meer begrip. Nu kunnen haar ouders haar met meer rust benaderen wanneer ze onzeker is. Voor de dochter heeft het ook veel gebracht: juist doordat ze weet waar het vandaan komt, kon ze het loslaten en de onzekerheid daar laten waar het ontstaan was. 

Geboorte in kaart

Het kan zijn dat je als ouder alles al hebt geprobeerd, maar er toch iets tussen jou en je kind in blijft staan. Bij Coachen op Gedrag kun je dan terecht om de geboorte in kaart te brengen en je kind bewuster op te voeden. Je hoeft je kind niet altijd zijn of haar zin te geven, maar als je weet waar het gedrag vandaan komt en je kind anders benadert, zal het gedrag waarschijnlijk snel veranderen of zelfs verdwijnen. Niet alles kan verklaard worden, maar het geboorte-verhaal geeft ons bepaalde inzichten, waardoor we weten: we mogen nu loslaten en kunnen verder bouwen.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Kindercoaching op afstand met online sparsessies!

Loop je even vast in de opvoeding? Een online sparsessie met de kindercoach kan je weer tot nieuwe inzichten brengen!

Lees verder

‘Kindercoaching heeft echt het verschil gemaakt’

Kun je wel wat begeleiding gebruiken na een scheiding? Lees over Bertes ervaring met kindercoaching.

Lees verder

Hoe kun je je kind helpen met een leerachterstand?

Heeft jouw kind een leerachterstand? Annemieke legt uit hoe je hier als ouder bij kan helpen.

Lees verder

Beter communiceren met je kind: volg het communicatiemodel

Wil je de communicatie tussen jou en je kind verbeteren? Kindercoach Annemieke geeft advies met het communicatiemodel.

Lees verder

Weerbaar kind? De Coole Kikker zoekt een vriendelijke vriend

Worstelt jouw kind met sociale situaties? Met de Coole Kikkertraining bouwt je kind meer weerbaarheid en assertiviteit op.

Lees verder

Hoe ga je om met telefoon- en tabletgebruik?

Telefoon- en tabletgebruik van je kind: hoe ga je hier als ouder mee om?

Lees verder

Onzeker kind? Laat je kind weer in zichzelf geloven!

Mist jouw kind zelfvertrouwen? Help je onzekere kind weer in zichzelf te geloven met coaching!

Lees verder

Is mijn kind boos of doet het boos?

Als je kind ongewenst gedrag vertoont, is het belangrijk dat ze leren dat het anders kan.

Lees verder

Ontdek de kracht van spelletjes spelen met je kind

Wil je als ouder meer verbondenheid creëren met je kind? Ontdek de kracht van spelletjes spelen!

Lees verder

Ervaringen

Lieve Annemieke,
Bedankt voor de coachingsessies de afgelopen maanden. Jouw begeleiding heeft mij zoveel verder geholpen. Jouw interesse, humor en zelfspot vind ik geweldig! Het stellen van de juiste vragen en delen van nieuwsgierigheid heeft mij zoveel verder gebracht.
Ik kijk weer uit naar onze volgende wandelsessie!
Liefs,
Suzanne

- Suzanne

Hoewel ik online vaak met zoiets het persoonlijke mis had ik dat hierbij totaal niet!
Er was ruimte voor je verhaal, feedback maar ook goede tips. Het is makkelijk en snel toepasbaar in de praktijk dus dat je snel met kleine aanpassingen resultaat ziet.
Met meerdere ouders bespraken waar we tegenaan liepen. Kregen goede adviezen en er werd door iedereen meegedacht.
Online en master in 1 was hier echt super leerzaam, waardevol en humoristisch!
Een aanrader om relaxter, doordachter en bewuster op te voeden (met tips om een balans te vinden in dit digitale tijdperk)!!

- Manon

Annemieke vertelt op een fijne en toegankelijke manier over opvoeden in vertrouwen. Er is ruimte voor het stellen van vragen. Heel fijn om de theorie te kunnen koppelen aan je eigen situatie. Zo kun je inspiratie op doen hoe te reageren in bepaalde situaties. En hoe het ook anders kan! Heel fijn! De masterclass is zeker een aanrader.

- Sabine

Start alvast thuis
met de gratis tips!

Heb jij net een zetje in de goede
richting nodig? Download dan de gratis
tips en ga gelijk aan de slag.