
Blog
‘Is mijn kind boos of doet het boos?’
Sommige kinderen kunnen heel boos worden. Soms zijn we dan geneigd om te zeggen: mijn kind is boos. Maar in feite laten kinderen slechts boosheid zien, ze zíjn het niet. Gedrag wat ze ook kunnen veranderen, mits ze daar de juiste gereedschappen voor aangereikt krijgen.

Loslaten
Toen ik door een school liep, sprak ik een jongen die vaak boos was. Ik vroeg hem hoe dat kwam. Daarop antwoordde hij: ‘Omdat ik er heel goed in ben.’ En dat klopt, want boosheid doe je en het heeft een functie. Wanneer er onrecht is, is het belangrijk dat je voor jezelf kunt opkomen en je gevoel eruit kunt gooien. Maar het is ook belangrijk te leren dat je het weer los kunt laten. Zodat je weer rustig gaat nadenken en daarna je doel kunt bereiken. Dat is een vaardigheid die kinderen, en overigens ook volwassenen, kunnen leren net zoals lopen en fietsen. Mits ze de overtuiging hebben dat ze dit kunnen en niet alleen naar gedrag kijken, maar naar de diepere laag.
(On)bewuste keuze
Gedrag kun je aanpassen. Veel ouders en kinderen vinden dat nog niet makkelijk. Ze zijn overtuigd dat het geen bewuste keuze van hen of hun kind is zo boos, verdrietig of druk te zijn. Maar onbewust is dat toch het geval door negatieve gedachtes en beperkende overtuigingen. Een primaire emotie duurt maar 90 seconden. Na dat moment kun je je afvragen hoe lang je deze emotie wilt rekken. Je doet je gedrag, dus je zou het ook anders kunnen doen. Alleen: hoe dan?
Gedrag aanpassen
Laat ik een voorbeeld van mezelf geven. Als ik nieuw bij scholen binnenkwam voor training of begeleiding, was ik altijd zenuwachtig. Mijn overtuiging was: ‘gezonde spanning is goed, dat hoort erbij’. Maar die overtuiging stond me in de weg, want ik bleef gespannen wanneer ik een nieuwe school bezocht. Toen ik inzag dat dat helemaal niet nodig was, dat ik er zelf voor kon kiezen om die overtuiging los te laten en mijn gedrag te veranderen, was ik niet zenuwachtig meer. Wanneer ik nu nieuw ergens binnen kom, een presentatie geef of een nieuwe klant leer kennen dan ben ik gewoon mezelf zonder knikkende knieën.
Samen aan de slag
Om anders te leren boos te zijn als ouder en/of kind gaan we kijken wat je belemmert. Wat denk jij dat nu voor jou werkt en wat levert het je op? Hoe zou je je het graag willen? Wat levert jou dát op? En dan gaan we ermee aan de slag. We laten belemmerende overtuigingen los en creëren positieve overtuigingen en gedachtes die wel helpen. Zeven weken lang ga je oefenen. Ik heb namelijk de overtuiging dat, wanneer je zeven weken lang de focus legt op hoe je het graag wilt, het ook de tijd mag krijgen om het anders te implementeren in jezelf. Het gaat niet in 1x anders. Het heeft tijd en ruimte nodig om eigen te worden.
Wederzijds begrip
Als een kind wil werken aan boosheid, maar de ouders zijn vaak luidruchtig boos, dan is het voor het kind ontzettend moeilijk het rustiger boos zijn vol te houden. Daarom zijn de ouders ook zo belangrijk in deze fase. In een kindercoachtraject werk ik bewust samen met de ouders. Door zowel ouders als kind te coachen ontstaat er wederzijds begrip, maken we grotere stappen en bereiken we eerder ons doel. Zijn je kinderen immers niet de grootste spiegel waar je ooit in gekeken hebt?
Deel dit bericht op:
Lees ook
Ervaringen

Start alvast thuis
met de gratis tips!
Heb jij net een zetje in de goede
richting nodig? Download dan de gratis
tips en ga gelijk aan de slag.