Blog

Hoe ga je om met telefoon- en tabletgebruik?

BLOG | 21 augustus 2023

Telefoons en tablets zijn in veel gezinnen aan de orde van de dag. Het is een gewoonte geworden. Het is een gemakkelijk en toegankelijk tijdverdrijf. Dat is fijn, want het zorgt voor een momentje rust en tijd voor jezelf. Helaas kleven er ook nadelen aan het gebruik van digitale middelen.

Problemen

Telefoons en tablets worden ingezet voor educatieve doeleinden en als communicatiemiddel met vrienden en familie. Maar kinderen lopen ook tegen problemen aan. Zo komt het helaas geregeld voor dat kinderen online gepest worden. Daarnaast kan te veel tablet- en telefoongebruik motorische achterstanden en/of oogproblemen tot gevolg hebben, tot een bril aan toe.

Wanneer een eigen telefoon?

Digitale middelen en sociale media zijn tegenwoordig geïntegreerd in onze levens. Hoe leer je je kind op verantwoorde wijze om te gaan met telefoongebruik en wanneer begin je daarmee? Mijn advies is om je kind vanaf groep 7 te laten wennen aan telefoongebruik. Zo voorkom je dat ze in de brugklas, wanneer alles nieuw is, ook nog een telefoon hebben waaraan ze moeten wennen.

Nadenken over kaders

Omdat goed gebruik van telefoons en tablets deels gebaseerd is op vertrouwen, is het belangrijk na te denken over hoe hiermee om te gaan. Volledige begrenzing raad ik af. Bijvoorbeeld maximaal een uur per dag. Wat ik in mijn praktijk merk is dat het draait om minuten, het verlengen daarvan. Niet elke dag is hetzelfde: op een regenachtige dag of wanneer je ziek bent zijn er andere behoeftes vanuit ouder en kind. Ik geloof in het bespreken van duidelijke kaders met elkaar. Dit leidt tot verantwoord gebruik en een geaccepteerde hoeveelheid schermtijd. Houd wel zicht op wat je kind online doet. Dat geldt zeker voor het gebruik van sociale media. Het is belangrijk dat ze weten hoe ze zich op het internet moeten gedragen. De belangrijkste sleutel is om erover te praten met je kinderen en het voor te doen.

Stimuleer verantwoordelijkheid

Daar kun je al vroeg mee beginnen. Ik denk dat mijn dochter drie was toen er af en toe een filmpje werd gekeken. Eerder keek ze vooral haar eigen foto’s en filmpjes. Gelijk vanaf het begin hebben we hierin liefdevol grenzen gesteld. Wanneer er een filmpje wordt gekeken, dan leg ik uit dat ik bijvoorbeeld wil dat na dit filmpje de televisie weer uit gaat. Natuurlijk gaat dit niet altijd op mijn moment en toch kunnen we vanuit verbinding daar wel een grens stellen. Ik leg bijvoorbeeld uit dat het niet goed is voor de ogen om te lang naar schermen te kijken.

20-20-2-regel

Door het kind uit te leggen waarom je iets wilt, creëer je ook meer begrip wat het kind stimuleert de verantwoordelijkheid te nemen. Dit komt ook zeker in mijn praktijk wel ter sprake. Dan introduceer ik de 20-20-2-regel. Dit is een regel die bijziendheid kan voorkomen: na 20 minuten dichtbij kijken, is het belangrijk om een onderbreking van 20 seconden te nemen en om in de verte te kijken en minstens 2 uur per dag buiten te zijn. Vaak schrikken zowel kinderen als ouders dat bijziendheid beperkt kan worden door bepaald gedrag. Om deze reden kijken onze kinderen hun filmpjes dus vooral op de televisie. vermogen de eigen grenzen te bewaken is dus net zo belangrijk als het afbakenen van jouw wens.

Niet bang voor strijd

Dat het niet altijd gemakkelijk is, weet iedere ouder die wel eens de tablet probeert af te sluiten of de televisie uit wil zetten, terwijl het kind daar weinig zin in heeft. Ook ik heb echt wel eens dat mijn kinderen het niet met mij eens zijn. De strijd uit de weg gaan, omdat je bang bent voor ruzie met je kind is geen gezonde situatie. Uiteindelijk weet je als ouder wat het juiste is en op welk moment het nu net even nodig is om liefdevol grenzen te stellen. Zeker met telefoongebruik is dat aftasten en laveren tussen liefdevol begrenzen en vertrouwen geven. Uitspreken dat je vertrouwt op je kind en diens vermogen zijn eigen grenzen te bewaken is dus net zo belangrijk als het afbakenen van jouw grenzen.

Hoe ervaar jij het?

Je hoeft niet altijd ‘nee’ te zeggen wanneer een kind om een scherm vraagt. Kijk maar eens naar jezelf en hoe jij dingen ervaart. De ene dag heb je ook meer behoefte aan bepaalde afleiding dan een andere dag. Uiteraard hoeft er niet middenin een aflevering gestopt te worden: dat vind ik zelf immers ook vervelend. Ik ben ook benieuwd hoe het afloopt. Denk na hoe je ermee om kunt gaan en het doel kunt bereiken dat je wenst. Vraag hoe lang het filmpje duurt en kondig tijdig aan dat je na het filmpje gaat eten, en dat de tablet of televisie uit gaat.

Voorbeeld

Kijk ook naar je eigen gedrag: zit jij non-stop op je telefoon? Tja, dan is het te verwachten dat je kinderen er ook zo mee omgaan. Dan is de eerste stap waarschijnlijk aan jou. Goed voorbeeld doet goed volgen. Ik hoor geregeld een ouder zeggen, ‘Als ik op de iPad zit, zit ik de krant te lezen. Dat is wat anders dan een maf spel.’ Voor jou is de krant lezen belangrijk, waar dit voor een kind maf overkomt.

Meldingen uitzetten

Tip: hoe vaak kijk jij op je telefoon? Wist je dat je ook bij apps als WhatsApp, Snapchat en TikTok de meldingen kunt uitzetten? Jij bepaalt wanneer je kijkt en reageert. Hierdoor ben je bewuster met de telefoon bezig.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Kindercoaching op afstand met online sparsessies!

Loop je even vast in de opvoeding? Een online sparsessie met de kindercoach kan je weer tot nieuwe inzichten brengen!

Lees verder

‘Kindercoaching heeft echt het verschil gemaakt’

Kun je wel wat begeleiding gebruiken na een scheiding? Lees over Bertes ervaring met kindercoaching.

Lees verder

Hoe kun je je kind helpen met een leerachterstand?

Heeft jouw kind een leerachterstand? Annemieke legt uit hoe je hier als ouder bij kan helpen.

Lees verder

Beter communiceren met je kind: volg het communicatiemodel

Wil je de communicatie tussen jou en je kind verbeteren? Kindercoach Annemieke geeft advies met het communicatiemodel.

Lees verder

Weerbaar kind? De Coole Kikker zoekt een vriendelijke vriend

Worstelt jouw kind met sociale situaties? Met de Coole Kikkertraining bouwt je kind meer weerbaarheid en assertiviteit op.

Lees verder

Geboorte in kaart: de invloed van de geboorte op je kind

Wist je dat de zwangerschap en bevalling van invloed kunnen zijn op het latere leven? Ontdek hoe met Geboorte in kaart!

Lees verder

Onzeker kind? Laat je kind weer in zichzelf geloven!

Mist jouw kind zelfvertrouwen? Help je onzekere kind weer in zichzelf te geloven met coaching!

Lees verder

Is mijn kind boos of doet het boos?

Als je kind ongewenst gedrag vertoont, is het belangrijk dat ze leren dat het anders kan.

Lees verder

Ontdek de kracht van spelletjes spelen met je kind

Wil je als ouder meer verbondenheid creëren met je kind? Ontdek de kracht van spelletjes spelen!

Lees verder

Ervaringen

Lieve Annemieke,
Bedankt voor de coachingsessies de afgelopen maanden. Jouw begeleiding heeft mij zoveel verder geholpen. Jouw interesse, humor en zelfspot vind ik geweldig! Het stellen van de juiste vragen en delen van nieuwsgierigheid heeft mij zoveel verder gebracht.
Ik kijk weer uit naar onze volgende wandelsessie!
Liefs,
Suzanne

- Suzanne

Hoewel ik online vaak met zoiets het persoonlijke mis had ik dat hierbij totaal niet!
Er was ruimte voor je verhaal, feedback maar ook goede tips. Het is makkelijk en snel toepasbaar in de praktijk dus dat je snel met kleine aanpassingen resultaat ziet.
Met meerdere ouders bespraken waar we tegenaan liepen. Kregen goede adviezen en er werd door iedereen meegedacht.
Online en master in 1 was hier echt super leerzaam, waardevol en humoristisch!
Een aanrader om relaxter, doordachter en bewuster op te voeden (met tips om een balans te vinden in dit digitale tijdperk)!!

- Manon

Annemieke vertelt op een fijne en toegankelijke manier over opvoeden in vertrouwen. Er is ruimte voor het stellen van vragen. Heel fijn om de theorie te kunnen koppelen aan je eigen situatie. Zo kun je inspiratie op doen hoe te reageren in bepaalde situaties. En hoe het ook anders kan! Heel fijn! De masterclass is zeker een aanrader.

- Sabine

Start alvast thuis
met de gratis tips!

Heb jij net een zetje in de goede
richting nodig? Download dan de gratis
tips en ga gelijk aan de slag.