Blog

Is mijn kind boos of doet het boos?

BLOG | 23 augustus 2023

Sommige kinderen kunnen heel boos worden. Soms zijn we dan geneigd om te zeggen: mijn kind is boos. Maar in feite laten kinderen slechts boosheid zien, ze zíjn het niet. Gedrag wat ze ook kunnen veranderen, mits ze daar de juiste gereedschappen voor aangereikt krijgen.

boos kind

Loslaten

Toen ik door een school liep, sprak ik een jongen die vaak boos was. Ik vroeg hem hoe dat kwam. Daarop antwoordde hij: ‘Omdat ik er heel goed in ben.’ En dat klopt, want boosheid doe je en het heeft een functie. Wanneer er onrecht is, is het belangrijk dat je voor jezelf kunt opkomen en je gevoel eruit kunt gooien. Maar het is ook belangrijk te leren dat je het weer los kunt laten. Zodat je weer rustig gaat nadenken en daarna je doel kunt bereiken. Dat is een vaardigheid die kinderen, en overigens ook volwassenen, kunnen leren net zoals lopen en fietsen. Mits ze de overtuiging hebben dat ze dit kunnen en niet alleen naar gedrag kijken, maar naar de diepere laag.

(On)bewuste keuze

Gedrag kun je aanpassen. Veel ouders en kinderen vinden dat nog niet makkelijk. Ze zijn overtuigd dat het geen bewuste keuze van hen of hun kind is zo boos, verdrietig of druk te zijn. Maar onbewust is dat toch het geval door negatieve gedachtes en beperkende overtuigingen. Een primaire emotie duurt maar 90 seconden. Na dat moment kun je je afvragen hoe lang je deze emotie wilt rekken. Je doet je gedrag, dus je zou het ook anders kunnen doen. Alleen: hoe dan?

Gedrag aanpassen

Laat ik een voorbeeld van mezelf geven. Als ik nieuw bij scholen binnenkwam voor training of begeleiding, was ik altijd zenuwachtig. Mijn overtuiging was: ‘gezonde spanning is goed, dat hoort erbij’. Maar die overtuiging stond me in de weg, want ik bleef gespannen wanneer ik een nieuwe school bezocht. Toen ik inzag dat dat helemaal niet nodig was, dat ik er zelf voor kon kiezen om die overtuiging los te laten en mijn gedrag te veranderen, was ik niet zenuwachtig meer. Wanneer ik nu nieuw ergens binnen kom, een presentatie geef of een nieuwe klant leer kennen dan ben ik gewoon mezelf zonder knikkende knieën.

Samen aan de slag

Om anders te leren boos te zijn als ouder en/of kind gaan we kijken wat je belemmert. Wat denk jij dat nu voor jou werkt en wat levert het je op? Hoe zou je je het graag willen? Wat levert jou dát op? En dan gaan we ermee aan de slag. We laten belemmerende overtuigingen los en creëren positieve overtuigingen en gedachtes die wel helpen. Zeven weken lang ga je oefenen. Ik heb namelijk de overtuiging dat, wanneer je zeven weken lang de focus legt op hoe je het graag wilt, het ook de tijd mag krijgen om het anders te implementeren in jezelf. Het gaat niet in 1x anders. Het heeft tijd en ruimte nodig om eigen te worden.

Wederzijds begrip

Als een kind wil werken aan boosheid, maar de ouders zijn vaak luidruchtig boos, dan is het voor het kind ontzettend moeilijk het rustiger boos zijn vol te houden. Daarom zijn de ouders ook zo belangrijk in deze fase. In een kindercoachtraject werk ik bewust samen met de ouders. Door zowel ouders als kind te coachen ontstaat er wederzijds begrip, maken we grotere stappen en bereiken we eerder ons doel. Zijn je kinderen immers niet de grootste spiegel waar je ooit in gekeken hebt?

Deel dit bericht op:

Lees ook

Kindercoaching op afstand met online sparsessies!

Loop je even vast in de opvoeding? Een online sparsessie met de kindercoach kan je weer tot nieuwe inzichten brengen!

Lees verder

‘Kindercoaching heeft echt het verschil gemaakt’

Kun je wel wat begeleiding gebruiken na een scheiding? Lees over Bertes ervaring met kindercoaching.

Lees verder

Hoe kun je je kind helpen met een leerachterstand?

Heeft jouw kind een leerachterstand? Annemieke legt uit hoe je hier als ouder bij kan helpen.

Lees verder

Beter communiceren met je kind: volg het communicatiemodel

Wil je de communicatie tussen jou en je kind verbeteren? Kindercoach Annemieke geeft advies met het communicatiemodel.

Lees verder

Weerbaar kind? De Coole Kikker zoekt een vriendelijke vriend

Worstelt jouw kind met sociale situaties? Met de Coole Kikkertraining bouwt je kind meer weerbaarheid en assertiviteit op.

Lees verder

Geboorte in kaart: de invloed van de geboorte op je kind

Wist je dat de zwangerschap en bevalling van invloed kunnen zijn op het latere leven? Ontdek hoe met Geboorte in kaart!

Lees verder

Hoe ga je om met telefoon- en tabletgebruik?

Telefoon- en tabletgebruik van je kind: hoe ga je hier als ouder mee om?

Lees verder

Onzeker kind? Laat je kind weer in zichzelf geloven!

Mist jouw kind zelfvertrouwen? Help je onzekere kind weer in zichzelf te geloven met coaching!

Lees verder

Ontdek de kracht van spelletjes spelen met je kind

Wil je als ouder meer verbondenheid creëren met je kind? Ontdek de kracht van spelletjes spelen!

Lees verder

Ervaringen

Lieve Annemieke,
Bedankt voor de coachingsessies de afgelopen maanden. Jouw begeleiding heeft mij zoveel verder geholpen. Jouw interesse, humor en zelfspot vind ik geweldig! Het stellen van de juiste vragen en delen van nieuwsgierigheid heeft mij zoveel verder gebracht.
Ik kijk weer uit naar onze volgende wandelsessie!
Liefs,
Suzanne

- Suzanne

Hoewel ik online vaak met zoiets het persoonlijke mis had ik dat hierbij totaal niet!
Er was ruimte voor je verhaal, feedback maar ook goede tips. Het is makkelijk en snel toepasbaar in de praktijk dus dat je snel met kleine aanpassingen resultaat ziet.
Met meerdere ouders bespraken waar we tegenaan liepen. Kregen goede adviezen en er werd door iedereen meegedacht.
Online en master in 1 was hier echt super leerzaam, waardevol en humoristisch!
Een aanrader om relaxter, doordachter en bewuster op te voeden (met tips om een balans te vinden in dit digitale tijdperk)!!

- Manon

Annemieke vertelt op een fijne en toegankelijke manier over opvoeden in vertrouwen. Er is ruimte voor het stellen van vragen. Heel fijn om de theorie te kunnen koppelen aan je eigen situatie. Zo kun je inspiratie op doen hoe te reageren in bepaalde situaties. En hoe het ook anders kan! Heel fijn! De masterclass is zeker een aanrader.

- Sabine

Start alvast thuis
met de gratis tips!

Heb jij net een zetje in de goede
richting nodig? Download dan de gratis
tips en ga gelijk aan de slag.