Blog

Ontdek de kracht van spelletjes spelen met je kind

BLOG | 24 augustus 2023

Het gebruik van tablets en televisie onder (jonge) kinderen neemt steeds meer toe. Kinderen kunnen helemaal opgaan in de wereld op het beeldscherm en zich uren zelfstandig vermaken. Voor ouders wordt het lastiger om hier grip op te houden en echt verbinding te maken met hun kind. Daarom wil ik het belang van tijd doorbrengen met je kind zonder beeldscherm benadrukken: ga spelletjes spelen met je kind!

Aandacht

Wanneer je merkt dat je kind veel aandacht van je vraagt, heeft hij waarschijnlijk ook meer aandacht nodig dan je biedt. Het is goed om op bepaalde momenten ervoor te kiezen om samen een spelletje uit de kast te trekken. Veel ouders zeggen tegen hun kinderen: ‘Ga maar gewoon spelen, ik ben hier.’ Wanneer je wilt dat je kind even alleen gaat spelen, dan kun jij je kind helpen door samen te beginnen. Je hoeft daarna niet continu mee te doen, maar door af en toe te reageren op het spel, maak je verbinding en voelt je kind zich gezien.

Samen spelen

Soms hoor ik van ouders dat hun kind niet van spelletjes houdt. Ik vraag dan door: ‘Wanneer heb je voor het laatst spelletjes gespeeld?’ Vaak blijkt dat al een lange tijd geleden te zijn. Dat je kind niet van spelletjes houdt, komt dus vaak omdat je het niet doet. Onbekend maakt onbemind.

Coöperatieve spellen

Het spelen van spelletjes hoeft niet te draaien om winnen. Het doel kan ook samenwerken zijn. Coöperatieve spellen zijn heel geschikt om te doen, omdat je samen toewerkt naar het winnen van een spel. Een mooi voorbeeld van zo’n spel is het Boomgaardspel van HABA, waarbij je het samen moet winnen van de raaf. Een andere aanrader is de SmartGame Doornroosje, met verschillende manieren om de prinses te helpen ontsnappen. SmartGames zijn spelletjes waarbij je gezellig kunt aansluiten, samen oplossingen kunt bedenken en je kind vervolgens zelf verder kunt laten spelen.

Verbindende gesprekken

Wanneer je een spel speelt, gaat het kind meer vertellen. Juist dan komen de verhalen, niet op het moment dat je gaat zitten met je kind. Door het spelen van spelletjes leer je verbondenheid creëren, winnen en verliezen en samenwerken, maar je kind leert ook met je praten.

Volwaardige aandacht

Ik verlang niet van ouders dat ze altijd samen spelen en hun kinderen bezighouden, maar kinderen hebben elke dag wel een aantal momenten aandacht nodig. Soms is het ook goed om geen vragen te stellen, maar juist samen in stilte te zitten. Niet alleen bij jonge kinderen, maar juist ook bij oudere kinderen. Wil je in gesprek gaan met je puber: speel dan een spel zoals Kolonisten van Catan of zorg dat je naast elkaar zit als je een stuk in de auto rijdt. Wanneer jij dan stil bent, zul je verbaasd zijn wat er dan wel verteld wordt.

Tips voor meer verbondenheid

Heb je minder zin om een spelletje te spelen, ga dan samen tekenen of lezen, ook op latere leeftijd. Vanaf bijvoorbeeld de brugklas kun je er ook voor kiezen om samen een serie te kijken. Zet je kind niet standaard alleen voor de televisie, maar kijk mee. Het zoeken naar verbondenheid met je kind is heel belangrijk, juist nu. Zet dus liever de tv uit en ga Risk spelen. Kinderen vinden dat ook leuker, want ze krijgen dan exclusieve aandacht van jou als ouder. Dat hebben ze knetterhard nodig.

Vanaf 2 jaar:

• Kleurentorentje

• KrokoLoko

• Memory

• Domino

4 – 6 jaar:

• Carcassonne junior

• Dier op dier van HABA

• Voelmemory van Goki

6 jaar en ouder:

• Beverbende

• Skip-Bo

• Alle versies van Uno

Overig

Puzzels in allerlei soorten en maten zijn ook altijd een goed idee. Daarnaast heeft SmartGames spelletjes geschikt voor alle leeftijden vanaf 3 jaar. Keer op keer een succes! Je kunt deze spelletjes samen opstarten en halverwege kun jij vast beginnen met koken. Ook de spellen en boeken van TipToi zijn hier een grote hit! Kijk ook eens bij een kringloopwinkel. Zo heb je weer eens een andere puzzel of een ander spel om te doen.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Kindercoaching op afstand met online sparsessies!

Loop je even vast in de opvoeding? Een online sparsessie met de kindercoach kan je weer tot nieuwe inzichten brengen!

Lees verder

‘Kindercoaching heeft echt het verschil gemaakt’

Kun je wel wat begeleiding gebruiken na een scheiding? Lees over Bertes ervaring met kindercoaching.

Lees verder

Hoe kun je je kind helpen met een leerachterstand?

Heeft jouw kind een leerachterstand? Annemieke legt uit hoe je hier als ouder bij kan helpen.

Lees verder

Beter communiceren met je kind: volg het communicatiemodel

Wil je de communicatie tussen jou en je kind verbeteren? Kindercoach Annemieke geeft advies met het communicatiemodel.

Lees verder

Weerbaar kind? De Coole Kikker zoekt een vriendelijke vriend

Worstelt jouw kind met sociale situaties? Met de Coole Kikkertraining bouwt je kind meer weerbaarheid en assertiviteit op.

Lees verder

Geboorte in kaart: de invloed van de geboorte op je kind

Wist je dat de zwangerschap en bevalling van invloed kunnen zijn op het latere leven? Ontdek hoe met Geboorte in kaart!

Lees verder

Hoe ga je om met telefoon- en tabletgebruik?

Telefoon- en tabletgebruik van je kind: hoe ga je hier als ouder mee om?

Lees verder

Onzeker kind? Laat je kind weer in zichzelf geloven!

Mist jouw kind zelfvertrouwen? Help je onzekere kind weer in zichzelf te geloven met coaching!

Lees verder

Is mijn kind boos of doet het boos?

Als je kind ongewenst gedrag vertoont, is het belangrijk dat ze leren dat het anders kan.

Lees verder

Ervaringen

Annemieke is betrokken, coacht met passie en overtuigingskracht. Je vertrekt met een positief gevoel en vol vertrouwen. Ze heeft ons een spiegel voorgehouden. Het gaat nu een stuk beter thuis.

- Karel

Annemieke is een superfijne coach. Nuchter en duidelijk. Ik heb veel geleerd over mezelf en ben daardoor in staat om een fijnere en relaxte ouder te zijn. Het was fijn om even te kunnen sparren over waar ik tegenaan liep, zowel in het ouderschap als bij mezelf. Aanrader!

- Eske

Lieve Annemieke,
Bedankt voor de coachingsessies de afgelopen maanden. Jouw begeleiding heeft mij zoveel verder geholpen. Jouw interesse, humor en zelfspot vind ik geweldig! Het stellen van de juiste vragen en delen van nieuwsgierigheid heeft mij zoveel verder gebracht.
Ik kijk weer uit naar onze volgende wandelsessie!
Liefs,
Suzanne

- Suzanne

Start alvast thuis
met de gratis tips!

Heb jij net een zetje in de goede
richting nodig? Download dan de gratis
tips en ga gelijk aan de slag.