Blog
Ontdek de kracht van spelletjes spelen met je kind
Het gebruik van tablets en televisie onder (jonge) kinderen neemt steeds meer toe. Kinderen kunnen helemaal opgaan in de wereld op het beeldscherm en zich uren zelfstandig vermaken. Voor ouders wordt het lastiger om hier grip op te houden en echt verbinding te maken met hun kind. Daarom wil ik het belang van tijd doorbrengen met je kind zonder beeldscherm benadrukken: ga spelletjes spelen met je kind!
Aandacht
Wanneer je merkt dat je kind veel aandacht van je vraagt, heeft hij waarschijnlijk ook meer aandacht nodig dan je biedt. Het is goed om op bepaalde momenten ervoor te kiezen om samen een spelletje uit de kast te trekken. Veel ouders zeggen tegen hun kinderen: ‘Ga maar gewoon spelen, ik ben hier.’ Wanneer je wilt dat je kind even alleen gaat spelen, dan kun jij je kind helpen door samen te beginnen. Je hoeft daarna niet continu mee te doen, maar door af en toe te reageren op het spel, maak je verbinding en voelt je kind zich gezien.
Samen spelen
Soms hoor ik van ouders dat hun kind niet van spelletjes houdt. Ik vraag dan door: ‘Wanneer heb je voor het laatst spelletjes gespeeld?’ Vaak blijkt dat al een lange tijd geleden te zijn. Dat je kind niet van spelletjes houdt, komt dus vaak omdat je het niet doet. Onbekend maakt onbemind.
Coöperatieve spellen
Het spelen van spelletjes hoeft niet te draaien om winnen. Het doel kan ook samenwerken zijn. Coöperatieve spellen zijn heel geschikt om te doen, omdat je samen toewerkt naar het winnen van een spel. Een mooi voorbeeld van zo’n spel is het Boomgaardspel van HABA, waarbij je het samen moet winnen van de raaf. Een andere aanrader is de SmartGame Doornroosje, met verschillende manieren om de prinses te helpen ontsnappen. SmartGames zijn spelletjes waarbij je gezellig kunt aansluiten, samen oplossingen kunt bedenken en je kind vervolgens zelf verder kunt laten spelen.
Verbindende gesprekken
Wanneer je een spel speelt, gaat het kind meer vertellen. Juist dan komen de verhalen, niet op het moment dat je gaat zitten met je kind. Door het spelen van spelletjes leer je verbondenheid creëren, winnen en verliezen en samenwerken, maar je kind leert ook met je praten.
Volwaardige aandacht
Ik verlang niet van ouders dat ze altijd samen spelen en hun kinderen bezighouden, maar kinderen hebben elke dag wel een aantal momenten aandacht nodig. Soms is het ook goed om geen vragen te stellen, maar juist samen in stilte te zitten. Niet alleen bij jonge kinderen, maar juist ook bij oudere kinderen. Wil je in gesprek gaan met je puber: speel dan een spel zoals Kolonisten van Catan of zorg dat je naast elkaar zit als je een stuk in de auto rijdt. Wanneer jij dan stil bent, zul je verbaasd zijn wat er dan wel verteld wordt.
Tips voor meer verbondenheid
Heb je minder zin om een spelletje te spelen, ga dan samen tekenen of lezen, ook op latere leeftijd. Vanaf bijvoorbeeld de brugklas kun je er ook voor kiezen om samen een serie te kijken. Zet je kind niet standaard alleen voor de televisie, maar kijk mee. Het zoeken naar verbondenheid met je kind is heel belangrijk, juist nu. Zet dus liever de tv uit en ga Risk spelen. Kinderen vinden dat ook leuker, want ze krijgen dan exclusieve aandacht van jou als ouder. Dat hebben ze knetterhard nodig.
Vanaf 2 jaar:
• Kleurentorentje
• KrokoLoko
• Memory
• Domino
4 – 6 jaar:
• Carcassonne junior
• Dier op dier van HABA
• Voelmemory van Goki
6 jaar en ouder:
• Beverbende
• Skip-Bo
• Alle versies van Uno
Overig
Puzzels in allerlei soorten en maten zijn ook altijd een goed idee. Daarnaast heeft SmartGames spelletjes geschikt voor alle leeftijden vanaf 3 jaar. Keer op keer een succes! Je kunt deze spelletjes samen opstarten en halverwege kun jij vast beginnen met koken. Ook de spellen en boeken van TipToi zijn hier een grote hit! Kijk ook eens bij een kringloopwinkel. Zo heb je weer eens een andere puzzel of een ander spel om te doen.
Deel dit bericht op:
Lees ook
Ervaringen
Start alvast thuis
met de gratis tips!
Heb jij net een zetje in de goede
richting nodig? Download dan de gratis
tips en ga gelijk aan de slag.